Марияна Панайотова с участие в Българско Дизайн Биенале

Новини

Марияна Панайотова с участие в Българско Дизайн Биенале

През месец октомври в залите на Националния център за съвременно изкуство – “Шипка” 6 ще се състои Второто биенале на българския дизайн. Целта на Биеналето е да отрази състоянието на българския дизайн през настоящия период, а за задача си поставя да представи креативни и иновативни дизайнерски решения, които бързо да си проправят път от ателиетата до производството и пазара. Организатори на събитието са Съюзът на българските художници, Националната художествена академия и Сдружение “Група Цвят - България”.


В Биенале на българския дизайн 2011 в категория Продуктов дизайн модният дизайнер Марияна Панайотова се представя с 3 модела от последната си колекция “Дяволска перла”.
Изкушена от специфичните ефекти на платовете с метална нишка Марияна Панайотова, като скулптор извайва своите творения направо върху тялото на модела, за да създаде свой зашеметяващ наниз от “дяволски перли”.
Първият от представените модели впечатлява с необичайното съчатание на официален силует със спортни елементи. Редуването на три цвята - графит, бордо и бяло - допринася за търсения ефект на модерна еклектика.
Вторият модел е изработен от два вида тафта в цвят слонова кост - естествена коприна с бродерия от метално ламе. Горната част е скулптурирана с начупен ефект.
Третият модел е с А - линия и е стилна комбинация на опушено лилаво и стоманено сиво. За получаване на футуристичния ефект полата е моделирана с допълнително подлепване, а ризата изненадва със стилен сексапил в голия гръб.
И трите тоалета носят екстравагантен дух и са отличен пример за дизайн на висша мода. Официалното откриване на изложбата на участниците ще се състои на 7 октомври 2011 г. от 18:00ч. в СБХ, ул. Шипка 6, етаж 2. Връчването на наградите в различните категории е на 27 октомври 2011 г., когато ще бъде и официалното закриване на биеналето.